Wytyczne Polskiego Towarzystwa Diagnostyki Laboratoryjnej i Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego dotyczące diagnostyki laboratoryjnej zaburzeń gospodarki lipidowej – komentarz

Zentiva_Zdjecie_Spec_Lip.png

Na rutynowo zlecany profil lipidowy wykonywany w celu oceny ryzyka sercowo-naczyniowego składają się takie parametry, jak cholesterol całkowity (TC, total cholesterol), cholesterol lipoprotein o dużej gęstości (HDL-C), cholesterol lipoprotein o małej gęstości (LDL-C), triglicerydy (TG) oraz cholesterol nie-HDL (nie-HDL-C). Dodatkowo, profil lipidowy powinien zostać uzupełniony o ilościowe oznaczenie we krwi lipoprotein o działaniu aterogennym, takich jak LDL, lipoproteina(a) – Lp(a) oraz remnanty chylomikronów (CM) i remnanty lipoprotein o bardzo małej gęstości (VLDL), gdyż mają one istotne znaczenie w ocenie ryzyka rozwoju miażdżycy.

Badania składające się na profil lipidowy wykonywane są w surowicy lub osoczu. Wytyczne opracowane przez Polskie Towarzystwo Diagnostyki Laboratoryjnej (PTDL) i Polskie Towarzystwo Lipidologiczne (PTL) wskazują, że ocena stężeń lipidów powinna odbywać się w warunkach codziennej aktywności i diety badanej osoby, a przez 16 godzin w ciągu doby ludzie normalnie spożywają pokarmy.Według wytycznych European Atherosclerosis Society (EAS) i European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (EFLM) z 2016 r. krew pobierana w celu oceny profilu lipidowego może być pobierana na czczo. Dowiedziono, że spożycie posiłku powoduje niewielki wzrost stężenia TG [do 27 mg/dl (0,3 mmol/l)], który nie ma istotnego wpływu na ocenę profilu lipidowego z w porównaniu z badaniami wykonywanymi we krwi pobranej na czczo. Powtórzenie badania jest zalecane jedynie w przypadku, gdy ocenione stężenie TG wynosi > 4,5 mmol/l (400 mg/dl).

Przeczytaj także

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Zgadzam się na analizę i profilowanie moich danych osobowych znajdujących się w plikach cookies na potrzeby marketingu bezpośredniego. Więcej informacji tutaj.