Wsparcie żywieniowe w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

ZDL_zZdjecie_wsparcie_zywieniowe_choroba_wrzodowa.png

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy towarzyszy ludzkości od tysiącleci. W treści żołądkowej Oetziego – człowieka sprzed 5,3 tys. lat, którego zamrożone ciało znaleziono w alpejskim lodowcu – badacze wykryli materiał genetyczny Helicobacter pylori – bakterii będącej najważniejszym czynnikiem etiologicznym choroby wrzodowej.

Skuteczne leczenie tej jednostki możliwe jest na drodze eradykacji H. pylori, a także wynika z wprowadzenia do lecznictwa inhibitorów pompy protonowej (IPP), co nastąpiło pod koniec lat 80. ubiegłego wieku. Inhibitory pompy protonowej są stosowane zarówno u osób poddawanych eradykacji, jak i wolnych od zakażenia. Zmniejszają wydzielanie kwasu solnego przez komórki okładzinowe błony śluzowej żołądka nawet o 80%, nie wpływając zarazem na wydzielanie pepsyny.

 

paragraph image

Do lat 80. ubiegłego stulecia dominował pogląd o kluczowej roli diety w chorobie wrzodowej. Rozwój owrzodzenia postrzega się jako zaburzenie równowagi pomiędzy czynnikami agresywnymi a protekcyjnymi działającymi na i w obrębie błony śluzowej. Właściwy dobór pokarmów może sprzyjać gojeniu niszy wrzodowej i założenie to, które przyświecało zalecanym tradycyjnie, a obecnie już niepolecanym, jednostronnym dietom, opartym na przykład na mleku i jego przetworach, wciąż pozostaje w mocy.  Należy uczciwie przyznać, że większość zaleceń dietetycznych przekazywanych pacjentom z rozpoznaniem choroby wrzodowej opiera się na tradycji i nie spełnia wymogów medycyny czy dietetyki opartej na dowodach. Choć na rynku dostępne są różne monografie, a pacjentom przekazuje się niekiedy całe jadłospisy, to w rzeczywistości jedynie kilka ogólnych zaleceń ma względnie udowodnione znaczenie. Podstawową zasadą jest regularne spożywanie posiłków (optymalnie 5–6 posiłków dziennie) oraz unikanie pokarmów powodujących dolegliwości. Tradycyjnie zaleca się ograniczyć spożycie kawy oraz mocnych alkoholi, chociaż brakuje dowodów, aby używki te niekorzystnie wpływały na gojenie wrzodu. W tabeli przedstawiono podstawowe zalecenia wraz z krótkim autorskim komentarzem.

Pacjentowi warto też przypomnieć, że w przypadku większości tabletek doustnych optymalne jest popijanie ich wodą. Popijanie leków sokami jest w większości przypadków niewskazane, ze względu na ryzyko interakcji leków z flawonoidami owoców. Z kolei wapń zawarty w produktach mlecznych może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami (na przykład z tetracykliną, która bywa składową leczenia eradykacyjnego). Warto zachęcić chorego do rzucenia palenia i udzielić mu w tym zakresie wsparcia.

Piśmiennictwo:

  1. Maixner F, Krause-Kyora B, Turaev D i wsp. The 5300-year-old Helicobacter pylori genome of the Iceman. Science 2016: 351, 6269: 162-5.    
  2. Shin JM, Sachs G. Pharmacology of proton pump inhibitors. Curr Gastroenterol Rep. 2008; 10: 528-34.    
  3. Evans PR. Value of strict dieting, drugs and “robaden” in peptic ulceration. Br Med J 1954; 612-16. .    
  4. Jarosz M, Dzieniszewski J. Choroby żołądka i dwunastnicy. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.     
  5. Sonnenberg A. Dietary salt and gastrin ulcer. Gut 1986; 27: 1138-42.    
  6. Gaddy JA, Radin JN, Loh JT i wsp. High dietary salt intake exacerbates Helicobacter pylori-induced gastric carcinogenesis. Infect Immun 2013; 81: 2258-67.     
  7. Aldoori WH, Giovannucci EL, Stampfer MJ i wsp. A prospective study of alcohol, smoking, caffeine, and the risk of duodenal ulcer in men. Epidemiology 1997; 8: 420-4.  
  8. Dobarganes C, Marquez-Ruiz G, Velasco J. Interaction between fat and food during the frying process. Eur J Lipid Sci Technol 2000; 102: 521-8.     
  9. Farzaei MH, Abdollahi M, Rahimi R. Role of dietary polyphenols in the management of peptic ulcer. World J Gastroenterol. 2015; 21: 6499-517.    
  10. Ainley CC, Forgacs IC, Keeling PW, Thompson RP. Outpatient endoscopic survey of smoking and peptic ulcer. Gut 1986; 27: 648-51.

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, tj. niewielkie informacje tekstowe wysyłane przez serwer i zapisywane na Państwa twardym dysku, lub innym nośniku danych w celu: prawidłowego funkcjonowania wyświetlanej przez Państwa strony, jej konfiguracji, bezpieczeństwa, monitorowania stanu sesji. Pomagają nam one również dostosowywać stronę do Państwa potrzeb. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu.

Klikając w „Odrzuć pliki cookies”, na Państwa urządzeniu będą zapisywanie wyłącznie pliki cookies niezbędne do przeglądania witryny i korzystania z jej funkcji.
Klikając w „Zezwól na wybrane pliki cookies”, na Państwa urządzeniu będą zapisywanie wybrane wcześniej pliki cookies według Państwa preferencji.
Klikając w „Zezwól na wszystkie pliki cookies” zgadzacie się Państwo na przechowywanie plików cookies na Państwa urządzeniu.
W każdym czasie można dokonać zmiany ustawień plików cookies, wycofać swoją zgodę lub uzyskać więcej informacji tutaj: Polityka cookies